larsen.jpg

larsen1.jpg

Larsen

Stig Carlsson (1925 –1997), den berömda svenska ljudteknikern, skapade under en livstid principerna för de ortoakustiska (OA) högtalarna. Ett av hans första patent i Sverige skapades 1953 och handlade om den första högtalaren som interagerade med väggarna och taket i lyssningsrummet.

Mer skulle följa och minst 15 olika modeller producerades under 50-, 60- och 70-talet. I början handlade mycket om reflektionerna i lyssningsrummet. Men under 80-talet började företaget, med John Larsen i Skillingaryd (södra Sverige) flytta fokus till förhållandet mellan direkt ljud och reflektioner.

Vid den tiden verkade Stig ha hittat rätt balans och resultatet av samarbetet med John resulterade i tre nya modeller; OA51 (den första) och sedan kom, inte helt logiskt, OA50 och senare OA52.

Stig var konstruktören och designern och John var den som genomförde Stigs idéer. Vid den tiden hade Stig ingen fax och absolut inte en dator så all kommunikation skedde via telefon och möten. Mest via telefon. Stig berättade för John och han spelade in samtalen och överförde idéerna till ritbordet. John byggde till och med prototyperna, organiserade produktionen. Det tillverkades många högtalare och det blev ännu fler när John 1995 tog in produktionen i sitt eget företag Larsen Hifi AB. Bara två år efter att Stig dog 1997.

John fortsatte ytterligare tio år med att producera Carlson Ortho Acoustic Speakers. Men när han fattade beslutet att sluta och gå i pension fick han en reaktion som han inte hade räknat med. Människor från hela Europa kontaktade honom med ett mycket tydligt meddelande: Du får inte sluta bygga OA-högtalare!

Efter ett tag var han uppe på häst igen och 2009 var Larsen 4 redo att komma ut på marknaden. Hans nya partner Anders Eriksson gjorde ett fantastiskt jobb på datorn på CAD och John i fabriken. Resultatet var ganska bra! Inom ett år föddes Larsen 6 och Larsen 8. Resten är historia och mer än 1500 par högtalare är (september 2019) spridda över hela världen. Än så länge! Men mycket mer är kvar. Med den nya premiumlinjen: Larsen 9 har vi startat en ny produktlinje som förhoppningsvis kommer att njutas av många nya lyssnare.

Lite kuriosa är det faktum att Stig Carlsson 2009 postumt tilldelades av den svenska tidningen ”Hifi & Musik” som ”Sveriges största hifi-personlighet” genom John Larsen. De fick det för ”Ovärderliga bidrag inom hifi och musik”. Ett riktigt trevligt sätt att fira ett 16 år långt samarbete som ger en bit svensk hifi-historia till nya generationer.